Luik: openheid, creativiteit en goede verbindingen voor de hightech-industrie

De Belgische provincie Luik heeft een sterke industriële traditie. Door met succes in te zetten op toptechnologie (biotechnologie, lucht- en ruimtevaart, enz.) kent het bedrijfsleven er tegenwoordig een sterke mate van diversificatie.

Ideaal voor logistieke activiteiten

De provincie Luik is zeer gunstig gelegen in het hart van Europa:

 • Luik ligt dichtbij de oostgrens van België, dus slechts enkele kilometers verwijderd van de buurlanden Duitsland en Nederland;
 • Luik beschikt over een hoogwaardige infrastructuur:
  • Liège Airport, de zevende vrachtluchthaven van Europa,
  • de Autonome Haven van Luik, de derde binnenhaven van Europa,
  • een TGV-station (ontworpen door Santiago Calatrava),
  • belangrijke knooppunten van autosnelwegen (E40 - E42 - E25).

Dankzij deze infrastructurele voorzieningen heeft de logistiek zich ontwikkeld tot een sector die een essentiële rol speelt in de economische ontwikkeling van de provincie.

Wetenschap en technologie rond de Universiteit van Luik

De ontwikkeling van Luik gaat hand in hand met die van de universiteit. De Universiteit van Luik is een volwaardige instelling die zich richt op de wereld en op de politiek, maatschappij, technologie en industrie van vandaag en morgen. De universiteit vormt één van de drijfveren achter de technologische industrie. Er zijn tal van onderzoeksinstituten en meer dan 70 spin-offs, waarvan sommige een voortrekkersrol vervullen in hun sector.

Toekomstgericht ontwikkelingsbeleid

Het ontwikkelingsbeleid van de regio Luik concentreert zich eveneens op hoogwaardige technologie, onder meer op de volgende terreinen:

 • lucht- en ruimtevaart
 • agro-industrie
 • werktuigbouwkunde
 • vervoer en logistiek
 • life sciences en biotechnologie
 • microtechnologie
 • nieuwe materialen
 • gezondheid

Groot aantal industrieterreinen en bedrijvenparken met uitstekende voorzieningen

Investeerders kunnen verspreid over de hele provincie terecht op een groot aantal bedrijvenparken en industrieterreinen. Het wetenschapspark LIEGE Science Park is specifiek bedoeld voor hightech-bedrijven. Het wordt beheerd door de SPI en ligt naast de universiteitscampus. Verder bevindt zich naast het beroemde circuit van Spa-Francorchamps een bedrijvenpark dat speciaal is gericht op de automobielsector.

Naast economische voordelen biedt Luik ook een aantrekkelijk woonklimaat!

De provincie Luik heeft veel te bieden op de meest uiteenlopende terreinen: kuuroorden (Spa, Chaudfontaine), sport (circuit van Spa-Francorchamps, Standard Luik), landschap (Gileppestuwdam, hellingen van de citadel van Luik, fort van Huy), muziek (Orchestre royal philharmonique de Liège, Opéra royal de Wallonie, Francofolies de Spa) en theater.

Aantrekkelijk industrieel en commercieel vastgoed

De regio Aken, Hasselt, Luik en Maastricht beschikt over hoogwaardige industrie- en bedrijventerreinen. Het brede aanbod van commercieel en industrieel vastgoed omvat onder meer kantoren, winkelpanden, productiehallen, logistieke centra en infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek. In de hele regio zijn er bedrijfspanden, percelen en faciliteiten te koop of te huur in en rond de steden of in de vele bedrijvenparken.

 

De provincie Luik in cijfers:  

Bevolking: 1,07 miljoen inwoners
Oppervlakte:  3.862 km²
Bruto Regionaal Product (BRP):    24.737 € /inwoner
Bedrijven: 25.557
Werknemers:       313.153
Volwaardige universiteit (9 faculteiten): 45.000 studenten
Ziekenhuizen 7

Voor meer informatie over vestigingsmogelijkheden in de provincie Luik kunt u contact opnemen met

Laurence Slangen: Laurence.slangen@SPI.be, tel. +32 4 2301183

Login

User name
Passwort